Regelzaken

In de zwangerschap zijn er aantal zaken die geregeld moeten of kunnen worden. Hier alles op een rijtje.

Kraamzorg
Meld je voor 16 weken aan bij een kraamzorgorganisatie. Na de geboorte zal er de eerste 8 dagen een kraamverzorgster bij je thuis komen op je te helpen en te begeleiden met de zorg voor je kindje. Ook voert zij bij jou en je kindje verloskundig-medische controles en helpt zij je met de voedingen.

Zorgverzekering en kraampakket
Geef bij je zorgverzekering aan dat je zwanger bent. Verloskundige zorg zit in je basispakket, maar kijk altijd even of  het voor jou eventueel handig is om je basispakket uit te breiden.
Via de meeste zorgverzekeraars krijg je een kraampakket. Dit is een pakket waar o.a. een navelklem, onderleggers, kraamverbanden en gaasjes in zitten. Dit zijn spullen die nodig zijn tijdens een eventuele thuisbevalling en tijdens de kraamweek. Krijg je dit niet via je verzekering, dan kan je dit pakket kopen in het GeboorteCentrum Huizen.

13 en 20-weken echo
Voor het inplannen van de 13 en 20-weken echo, kun je zelf bellen naar VC ‘t Gooi.
Doe dit op tijd (liefst voor de 16 weken), zodat er nog voldoende keuzemogelijkheden zijn voor jou in hun agenda. Indien je een medische indicatie hebt wat betreft de 20-weken echo, dan regelen wij deze voor je. Je hebt dit dan in het begin van je zwangerschap al een keer van ons gehoord.

VC ‘t Gooi
Lopes Diaslaan 109
Hilversum
Tel: 035-6424906

Erkenning en ouderlijk gezag
Indien jij en je partner niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, is het verstandig om tijdens de zwangerschap de erkenning te regelen. Dit doe je samen op het gemeentehuis. Het makkelijkst is om dit voor de 24e zwangerschapsweek te doen.

Borstvoeding
Tijdens je zwangerschap is het goed om na te denken over wat voor voeding je je kindje wilt geven.
Wil je je kindje borstvoeding geven, dan is het verstandig om je hier alvast wat meer in te verdiepen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een borstvoedingscursus te volgen. Deze cursussen vinden eens per maand plaats in GeboorteCentrum Zuiderzee. Voor meer informatie kun je kijken op: www.bestestartborstvoedingcentrum.nl

Uiteraard kun je ons ook altijd vragen stellen tijdens het spreekuur of in de kraamperiode.

Cursussen
Er zijn oneindig veel cursussen en sportactiviteiten waar je je in de zwangerschap voor kan aanmelden en het aanbod is erg gevarieerd. Zo wordt er in het GeboorteCentrum Huizen zwangerschapsyoga gegeven. Houdt ons mededelingenbord in de wachtkamer in de gaten of neem eens een kijkje in ons folderrek. Zie ook: cursussen.

Zelf geven wij informatieavonden over de bevalling. We bespreken dan het verloop van een bevalling. Wat zijn weeën, wat gebeurd er als je vliezen breken. Tijdens deze informatieavond, is er ook voldoende ruimte om vragen te stellen. 

Kinderopvang
Indien je je kindje wil aanmelden bij een kinderdagverblijf, is het verstandig om je hier tijdens de zwangerschap al op te oriënteren en je kindje hiervoor in te schrijven. Vraag goed rond in je omgeving, want er zijn nog meer soorten opvangmogelijkheden.

 

Wil je jouw geluk delen en informatie ontvangen over Moeders voor Moeders, of meedoen?

Kijk dan hier voor informatie

hartje-wit-blauw

menu Deze maatwerk website wordt onderhouden met de Websitemachine