Voedingsadviezen en leefstijl

 

Algemene tips

In de zwangerschap is het belangrijk om gevarieerd te eten. Zo krijgt je kindje de juiste balans aan koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen binnen. Dit is belangrijk voor het optimaal instellen van alle systemen en voor de groei van je kindje.

Verder is het belangrijk om zuinig te zijn met suikers. Zwangere vrouwen hebben namelijk meer moeite met het afbreken van hun suikers en deze suikers komen dan ook bij je kindje terecht.

Ook raden we zwangeren aan goed te blijven drinken. Het liefst meer dan 2 liter per dag.

Waar moet je specifiek op letten?


Vitaminen en mineralen

Wij raden aan om sowieso tot 10 weken zwangerschap foliumzuur te slikken. Het meest optimale is als je hier voor de zwangerschap al aan begonnen bent, zodat je al een mooi foliumzuurspiegel hebt opgebouwd. Foliumzuur verkleint de kans op een kindje met een neuraalbuisdefect (zoals bijvoorbeeld een open ruggetje).

Mocht je in je zwangerschap multivitaminen willen slikken, gebruik dan multivitaminen die speciaal geschikt zijn voor tijdens de zwangerschap. Deze doseringen zijn namelijk anders dan bij normale multivitaminen.  Meestal zit hier ook foliumzuur in. Dit staat dan op de verpakking. Je hoeft dan geen foliumzuur nog los daarnaast te slikken.

In orgaanvlees (leverworst, niertjes etc.) zit veel vitamine A. Wanneer je als zwangere te veel vitamine A nuttigt, kan dit gevolgen hebben op je ongeboren kindje. Een broodje met leverworst op zijn tijd kan geen kwaad, maar we raden dagelijks gebruik van orgaanvlees of orgaanvlees als hoofdmaaltijd af.

In Nederland krijgt merendeel van de mensen te weinig vitamine D binnen. Dit komt door gebrek aan zonlicht. Vitamine D helpt om je energieker te voelen en kan dus goed van pas komen in de zwangerschap. Je zou er daarom voor kunnen kiezen om vitamine D te gaan slikken in je zwangerschap. Als deze al in je multivitaminen zit, hoef je dit niet nog los daarnaast te slikken.

Voor nog meer goede adviezen, kijk eens op: www.voedingscentrum.nl

 

Roken, Alcohol en drugs

Roken

Roken in de zwangerschap heeft een nadelige invloed op de groei en ontwikkeling van je kindje. Zo kan het bijvoorbeeld zorgen voor groeivertraging, klompvoetjes en/of een gespleten lip/gehemelte. Bovendien geeft het ook meer kans op een miskraam, vroeggeboorte of loslating van de placenta.

Ook na de zwangerschap loopt het kindje gevaar wanneer moeder tijdens de zwangerschap gerookt heeft. Het verhoogt namelijk ook de kans op wiegendood.

Om deze redenen wordt roken tijdens de zwangerschap sterk afgeraden. Ook verblijven in een rokerige omgeving brengen deze risico’s met zich mee.
Stoppen met roken kan erg moeilijk zijn. Mocht je hier moeite mee hebben, geef dit dan aan. Samen kunnen wij met je kijken wat je nodig hebt om te stoppen. Wij kunnen je hierbij positief ondersteunen of doorverwijzen naar de juiste hulpverleners. Ook via je huisarts of op de website van het Trimbos instituut kun je meer informatie vinden of hulp krijgen bij stoppen met roken.

Alcohol

Het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap is schadelijk voor je ongeboren kindje. Alcohol gaat namelijk door de placenta heen naar je kindje. Het alcohol bevindt zich dan voor een lange tijd het bloed van je kindje en kan veel schade aanrichten in de hersenen. Zelfs één glaasje kan al van invloed zijn op de ontwikkeling van je kind. Zo kan het bijvoorbeeld leiden tot groeiafwijkingen en/of leer- en gedragsproblemen. Des te meer alcoholhoudende dranken er genuttigd worden, des te ernstiger de effecten zijn. Bij overmatig alcoholgebruik kan je kindje het Foetal Alcohol Syndroom (FAS) krijgen.
Om deze redenen is het advies om gedurende de hele zwangerschap géén alcoholhoudende dranken te drinken.

Drugs

Het gebruik van drugs wordt sterk afgeraden in de zwangerschap. De verschillende soorten drugs hebben allen een verschillende invloed op je kindje zowel tijdens als na de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap heeft het ernstige gevolgen voor de groei en ontwikkeling van je kindje. Mogelijk krijgt je kindje last van afkickverschijnselen na de bevalling. 

Extra informatie is te vinden in de brochure: Roken, alcohol en drugs 

 

 

 

hartje-wit-blauw

menu Deze maatwerk website wordt onderhouden met de Websitemachine