Zwangerschap

Intake-gesprek

Het intake-gesprek vindt plaats rond 7 à 8 weken van je zwangerschap, tevens maken wij tijdens deze controle een vitaliteitsecho. Tijdens het gesprek stellen we vragen over o.a. je gezondheid, ziektegeschiedenis, gezondheid van partner en familie, medicijngebruik en eventueel over een eerdere zwangerschap en bevalling. Het doel van dit intake-gesprek is om een goed beeld te krijgen van jouw/jullie gezondheid. Op deze manier kunnen we kijken of er speciale onderzoeken nodig zijn in de zwangerschap of dat er bepaalde factoren zijn waar we rekening mee moeten houden. Dit wordt allemaal in je dossier opgenomen. Hier krijg je zelf een uitdraai van.  Verder zullen we je tijdens dit gesprek informatie geven over onze praktijk en leefstijladviezen geven.

We plannen rond 10-11 weken een tweede intake gesprek. Dan maken we de termijnecho. We meten dan hoe groot de baby is en berekenen dan de uitgerekende datum.

Indien je informatie wilt over de mogelijkheden van prenataal onderzoek, zal dit ook besproken worden. Meer informatie hierover vind je in folder: prenatale screening of op de website: www.pns.nl

 

Vervolgcontroles

Vanaf het intake-gesprek tot 24 weken zwangerschap zien we elkaar éénmaal in de maand. Dit bouwt zich dan vervolgens op totdat we elkaar vanaf 36 weken zwangerschap elke week zien.

Bij de eerstvolgende controle na het intake-gesprek, zullen we bloed bij je afnemen of krijg je een laboratoriumformulier mee om in het ziekenhuis te prikken. Dit is belangrijk om onder andere je bloedgroep te bepalen, maar we controleren ook je ijzergehalte en checken bepaalde infectieziekten. Indien je een negatieve bloedgroep hebt, zal er rond 27 weken zwangerschap nogmaals bloed worden geprikt om de bloedgroep van je kindje te bepalen.

Verder meten we tijdens alle vervolgcontroles je bloeddruk, voelen we aan je buik om te bepalen of je kindje goed groeit, voelen we naar de positie van je kindje en luisteren we naar het hartje. Tijdens deze controles kun je ons ook al je vragen stellen.

Bij 13 en 20 weken kun je een medische echo laten maken. Deze worden de ETSEO en TTSEO genoemd. Dit zijn een gespecialiseerde echo's, die buiten onze praktijk plaatsvinden. Wij helpen je herinneren hieraan en laten je weten waar je hiervoor een afspraak kunt maken. 

Rond de 35 weken bieden wij een liggingsecho aan. Zo weten we 100% zeker hoe de baby op dat moment is gepositioneerd is. Dat is fijn ten aanzien van de bevalling. Tijdens deze echo zullen we ook de groei van de baby opmeten. Indien wij eerder twijfel hebben over de groei van je kindje, zullen we eerder een groeimeting doen.

Bij 36 weken zwangerschap, bespreken we de bevalling. Indien je het hier graag eerder over wil hebben, kan dat altijd. Geef dit dan van tevoren aan, zodat we een dubbele afspraak voor je kunnen inplannen. Wij vinden het namelijk belangrijk om hier de tijd voor te nemen. Tijdens dit gesprek bespreken we wensen, vragen en adviezen rondom de bevalling. Onderwerpen die ter sprake zullen komen zijn bijvoorbeeld: pijnbeleving, locatie waar je wilt bevallen, belinstructies en hoe jullie tegen de bevalling aankijken. Ook is er tijd om jullie geboorteplan te bespreken.

 

 

hartje-wit-blauw

menu Deze maatwerk website wordt onderhouden met de Websitemachine