Miskraam

Jammer genoeg komt het weleens voor dat een zwangerschap in een miskraam eindigt. Een miskraam gaat vaak gepaard met verdriet en onzekerheid. Soms helpt het dan ook om te weten wat je kunt verwachten. Het is goed om te weten hoe een miskraam kan verlopen, wat de oorzaken en symptomen zijn en om te weten dat de verloskundigen van de Zuiderzee er ook op zo’n verdrietig moment voor jullie zijn.

Wat is een miskraam?
Een miskraam is het verlies van je zwangerschap voordat je 16 weken zwanger bent. Eén van de eerste verschijnselen van een miskraam is vaginaal bloedverlies. Bij één op de vijf zwangerschappen treedt er in het eerste trimester vaginaal bloedverlies op. Bij veel zwangere vrouwen gaan hierbij de alarmbellen rinkelen. Maar bij slechts één op de tien zwangerschappen is er bij bloedverlies sprake van een miskraam. In de meeste gevallen gaat het dus om onschuldig bloedverlies.

Oorzaken
Een miskraam kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is de oorzaak een aanlegstoornis door chromosomenafwijkingen. Dit betekent dat het vruchtje niet in orde is, het niet verder groeit en daarom wordt afgestoten door het lichaam. Waar bij een zwangerschap een vruchtzak en een embryo zijn, is er bij een miskraam vaak alleen een vruchtzak zonder embryo. In enkele gevallen ontstaat een miskraam niet door een aanlegstoornis, maar door bijvoorbeeld medicatiegebruik of een infectieziekte.

Het is goed om te weten dat een miskraam in ieder geval niet kan ontstaan door lichamelijke inspanning zoals sporten of vrijen. Ook vallen is hier geen oorzaak van.

Verschijnselen bij een dreigende miskraam
De welbekende zwangerschapskwaaltjes zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid nemen soms af vlak voor een miskraam. Vaginaal bloedverlies en soms wat menstruatieachtige pijn vroeg in de zwangerschap kunnen het eerste teken van een dreigende miskraam zijn. Een echo kan duidelijk maken of de zwangerschap nog intact is.

Er is een miskraam vastgesteld, wat nu?
Wanneer er een miskraam vastgesteld is, is behandeling met behulp van medicijnen of andere maatregelen niet mogelijk. Een miskraam kan dus niet ongedaan gemaakt worden. Wel heb je de keuze tussen drie manieren waarop de miskraam kan plaatsvinden:

Contact opnemen met de verloskundigen van de Zuiderzee
Neem bij bloedverlies altijd contact met ons op. Aan de hand van jouw verhaal bepalen we samen of we nog even afwachten of een echo maken.

Voor meer informatie lees de folder Miskraam

hartje-wit-blauw

menu Deze maatwerk website wordt onderhouden met de Websitemachine