Bij spoedgeval bel: 06 543 737 89

Voedingsadviezen en leefstijl

 

Algemene tips

In de zwangerschap is het belangrijk om gevarieerd te eten. Zo krijgt je kindje de juiste balans aan koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen binnen. Dit is belangrijk voor het optimaal instellen van alle systemen en voor de groei van je kindje.

Verder is het belangrijk om zuinig te zijn met suikers. Zwangere vrouwen hebben namelijk meer moeite met het afbreken van hun suikers en deze suikers komen dan ook bij je kindje terecht.

Ook raden we zwangeren aan goed te blijven drinken. Het liefst meer dan 2 liter per dag.

Waar moet je specifiek op letten?


Vitaminen en mineralen

Wij raden aan om sowieso tot 10 weken zwangerschap foliumzuur te slikken. Het meest optimale is als je hier voor de zwangerschap al aan begonnen bent, zodat je al een mooi foliumzuurspiegel hebt opgebouwd. Foliumzuur verkleint de kans op een kindje met een neuraalbuisdefect (zoals bijvoorbeeld een open ruggetje).

Mocht je in je zwangerschap multivitaminen willen slikken, gebruik dan multivitaminen die speciaal geschikt zijn voor tijdens de zwangerschap. Deze doseringen zijn namelijk anders dan bij normale multivitaminen.  Meestal zit hier ook foliumzuur in. Dit staat dan op de verpakking. Je hoeft dan geen foliumzuur nog los daarnaast te slikken.

In orgaanvlees (leverworst, niertjes etc.) zit veel vitamine A. Wanneer je als zwangere te veel vitamine A nuttigt, kan dit gevolgen hebben op je ongeboren kindje. Een broodje met leverworst op zijn tijd kan geen kwaad, maar we raden dagelijks gebruik van orgaanvlees of orgaanvlees als hoofdmaaltijd af.

In Nederland krijgt merendeel van de mensen te weinig vitamine D binnen. Dit komt door gebrek aan zonlicht. Vitamine D helpt om je energieker te voelen en kan dus goed van pas komen in de zwangerschap. Je zou er daarom voor kunnen kiezen om vitamine D te gaan slikken in je zwangerschap. Als deze al in je multivitaminen zit, hoef je dit niet nog los daarnaast te slikken.

Voor nog meer goede adviezen, kijk eens op: www.voedingscentrum.nl

 

menu Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl