Kinderwens

Hebben jullie de wens om zwanger te worden? Dan is het belangrijk om jezelf hier goed op voor te bereiden. Op die manier geef je een baby een zo groot mogelijke kans om gezond geboren te worden.
 
 Vruchtbare dagen
Bij de meeste vrouwen vindt de eisprong (ovulatie) ongeveer twee weken voor de verwachte volgende menstruatie plaats. De periode vlak voor je eisprong is je vruchtbare periode. Heb je een cyclus van precies 28 dagen, dan valt de eisprong ongeveer twee weken na de eerste dag van je laatste menstruatie, rond dag 14.
Je kan zwanger worden als je gemeenschap hebt gehad ergens tussen 2 dagen voor je eisprong en 1 dag erna. Bij een cyclus van 28 dagen is dat dus van dag 12 t/m 15. Is je cyclus wat langer, of korter, dan ligt je vruchtbare moment iets later of eerder.
Sommige vrouwen voelen de eisprong als een kortdurende lichte buikpijn. Met een ovulatietest kun je preciezer het moment van de eisprong bepalen.
Als je zwanger wilt worden is het belangrijk om bij te houden wanneer de eerste dag is dat je ongesteld wordt. Met behulp van die gegevens kun je later berekenen hoever je ongeveer zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend.

Van alle vrouwen die proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden in verwachting en ruim 80% na een jaar. Na je 35e duurt het gemiddeld langer voordat je zwanger wordt. 
 
 Foliumzuur
Foliumzuur is een vitamine die het risico op het krijgen van een kind met een neuraalbuis defect (o.a. open ruggetje) sterk verkleind. De aanbevolen dosis is een tablet van 0.4 of 0.5 mg per dag. Het is verstandig om foliumzuur te slikken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot 10 weken zwangerschap. Foliumzuur is zonder recept te verkrijgen bij de apotheek, drogist of supermarkt.
Wanneer je eerder een kind met een neuraalbuis defect hebt gehad, medicijnen tegen epilepsie slikt of een tweeling verwacht is de dosis een tablet van 5 mg per dag.
 
 Gezond leven
Belangrijk is dat jij en je partner beiden gezond leven.
Het is verstandig om beiden gezond en gevarieerd te eten. Regelmatig bewegen draagt ook bij aan een goed begin van een zwangerschap.
 
 Roken, alcohol en drugs
Roken en alcohol gebruik (bij zowel de man en de vrouw) hebben een nadelig effect op je vruchtbaarheid. Hierdoor is de kans dat je zwanger wordt lager. Ook hebben vrouwen die roken meer kans op een miskraam. Alcohol, drugs en de stoffen van sigarettenrook zijn schadelijk voor een ongeboren baby. Het is dus beter om hier al mee gestopt te zijn, nog voordat je zwanger wordt.
 
 Overgewicht
Overgewicht kan je vruchtbaarheid verminderen en geeft meer risico op complicaties tijdens de zwangerschap. Wil je zwanger worden en je hebt een paar kilo’s teveel, probeer dan eerst af te vallen.
 
 Medicijnen
In de zwangerschap zijn niet alle medicijnen toegestaan. Het is daarom raadzaam om voordat je zwanger bent na te gaan of de medicijnen die je gebruikt veilig te gebruiken zijn in de zwangerschap. Wanneer dit niet het geval blijkt te zijn is het verstandig om te kijken of je kan veranderen van medicijn of er mogelijk mee kan stoppen. Overleg met je huisarts, apotheker of verloskundige.
Medicijnen die in ieder geval wel veilig zijn:
-Paracetamol zonder coffeïne of codeïne; met een maximum van 6 per dag van 500 mg
-Een aantal medicijnen tegen brandend maagzuur: O.a. Rennies, Gaviscon en AntaGel
 
 Kinderwensspreekuur
Heb je de wens voor familieuitbreiding en wil je graag advies over gezond zwanger worden? Maak dan voordat je zwanger wordt een afspraak bij de Zuiderzee voor een kinderwensspreekuur (preconceptieconsult). Tijdens het consult kunnen wij je adviseren over jouw persoonlijke situatie en je kinderwens. 
Je kunt op www.zwangerwijzer.nl een vragenlijst invullen. Het invullen duurt 15 minuten en zo kan je zien of er misschien risico's zijn voor je zwangerschap en je baby. Na het beantwoorden van de vragen krijg je een overzicht van je antwoorden en meer informatie over eventuele risico's. Je kunt van dit overzicht een printje maken en meenemen naar ons kinderwensspreekuur.
 
De kosten voor het preconceptieconsult van een uur zijn vastgesteld door de NZa en bedragen €58,62 (2019). Door meerdere verzekeringsmaatschappijen wordt dit bedrag vergoed. Vraag bij je eigen verzekering na of dit ook voor jou geldt.
 
Voor meer informatie kun je terecht op:
www.deverloskundige.nl/kinderwensspreekuur
www.strakszwangerworden.nl
www.zwangerwijzer.nl
www.slimmerzwanger.nl
 
Bel voor aanvullende informatie of het maken van een afspraak.

telf: 035-5268715

hartje-wit-blauw

menu Deze maatwerk website wordt onderhouden met de Websitemachine