Bevalling

In Nederland mogen vrouwen zelf kiezen waar ze gaan bevallen. Wanneer je een normale, gezonde zwangerschap achter de rug hebt en verder ook gezond bent, kun je thuis of poliklinisch (zonder medische indicatie) in het ziekenhuis bevallen. Van ons hoef je die keuze pas te maken als de bevalling is begonnen. Dan weet je waar jij je het prettigst voelt. Datzelfde geldt voor de manier waarop je wilt bevallen. Terwijl de één daar in de zwangerschap al een uitgesproken mening over heeft is de ander er nog niet mee bezig. In principe geldt dat zolang het medisch verantwoord is wij open staan voor alle manieren van bevallen: op bed, de baarkruk of in bad. Wij hebben geen voorkeur. De baarkruk hebben wij altijd bij ons, voor een badbevalling moet je zelf een bad huren. Indien je in het ziekenhuis wil bevallen is er een verloskamer met een bad, dus wanneer deze beschikbaar is kun je hier ook voor kiezen.

 

Weeën

In de meeste gevallen begint de bevalling met het krijgen van weeën. Weeën zijn krachtige samentrekkingen van de baarmoederspier. Deze samentrekkingen zorgen ervoor dat de baarmoedermond open gaat om ruimte te maken voor de baby (ontsluiting). Weeën kun je in je buik, in je rug of in je bovenbenen voelen. Vaak bouwen de weeën zich op in frequentie en duur, zodat je rustig kan wennen aan het gevoel. We raden je aan om zo lang mogelijk door te gaan met wat je aan het doen was, zoek afleiding van bijvoorbeeld een boekje of muziek. Er zal een moment komen dat je je meer zult moeten concentreren op het opvangen van de weeën. Een rustige gecontroleerde ademhaling kan je hierbij helpen. Wissel regelmatig van houding om te ontdekken wat je het prettigste vindt.

De duur van de onsluiting periode wisselt heel erg per vrouw en per bevalling. Bij een eerste kindje duurt het gemiddeld 10-14 uur voordat er sprake is van volledige ontsluiting (10 cm). Bij een volgende bevalling gaat dit meestal vlotter.

 

Gebroken vliezen

10-15% van de bevallingen begint met gebroken vliezen en het aflopen van vruchtwater. Meestal beginnen de weeën binnen 24 uur na het breken van de vliezen. Als de vliezen niet vanzelf breken tijdens de bevalling kunnen wij dit doen met een vliezenbreker. Hier voel je niks van en doen we altijd in overleg. Vruchtwater is doorzichtig of lichtroze van kleur en bevat soms witte vlokken. Wanneer het bruin of groen is heeft de baby in het vruchtwater gepoept. Dit is een reden om medisch te bevallen in het ziekenhuis met extra controles van de conditie van de baby.

 

Uitdrijving

Zodra er sprake is van volledige ontsluiting zullen de ontsluitingsweeën overgaan in persweeën. Hierbij heb je onhoudbare persdrang. De uitdrijving kan beginnen. Deze fase duurt bij een eerste bevalling gemiddeld een uur, maximaal twee uur. Bij een volgende bevalling wisselt dit van één wee tot een uur. Tijdens de uitdrijving is het ook goed om verschillende houdingen aan te nemen en te kijken wat op dat moment het prettigste is en het beste werkt. Wij zullen je hierin ook adviseren en helpen. Zodra de baby is geboren krijg je de baby op je borst, bij voorkeur huid-op-huid. Dit is goed voor de temperatuur van de baby en zorgt voor een prettig geborgen gevoel. Nadat de baby geboren is zal hierna vlot de placenta en vliezen geboren worden. Hier moet je nog wel een keer voor persen maar gaat een stuk makkelijker dan bij de baby.

 

Pijnstilling

Tijdens de bevalling maakt je lichaam de stof endorfine aan. Dit is een natuurlijke pijnstiller en maakt je een beetje slaperig zodat je tussen de weeën door kunt uitrusten. Spanning en angst belemmeren de aanmaak van endorfines. Daarom is het belangrijk om de weeën over je heen te laten komen en spanning los te laten. Warmte van bijvoorbeeld een kruik, douche of bad kan ervoor zorgen dat je beter met de pijn om kunt gaan en goed kunt ontspannen. Het masseren van de onderrug vinden veel vrouwen ook fijn tijdens de bevalling, hier ligt een belangrijke taak voor de partner.  Daarnaast kun je als dat nodig is kiezen voor medicinale pijnstilling, in de vorm van een ruggenprik of eventueel remifentanil. Dit kan alleen in het ziekenhuis onder begeleiding van de klinisch (medische) verloskundige.

 

Wat heb je nodig?

De meeste zorgverzekeraars verstrekken een kraampakket. Als je geen kraampakket ontvangt (bijvoorbeeld omdat je alleen een basisverzekering hebt) dan kan je er een kopen. Ze zijn onder andere te koop bij het Geboortecentrum Huizen.

De meeste kraampakketten bevatten het volgende (check voor de zekerheid of alles erin zit)

- 8 a 10 onderleggers (60x60)

- 1 grote onderlegger (60x90)

- steriele navelklem

- 2 doosjes steriele gazen (5x8½)

- 10 gaasjes (10x10)  

- flesje alcohol (70%)

- pak watten

- thermometer

- 2 a 3 pakken kraamverband.

 

Zorg ervoor dat je bed op werkhoogte is (± 80 cm). Bij je kraamzorg organisatie of bij de thuiszorgwinkel in Bussum kun je hiervoor klossen huren. Heb je een bed die hier niet op past, bijvoorbeeld een boxspring, kijk dan of je bierkratten of een extra matras kunt regelen. We adviseren jullie om je matras goed te beschermen tegen bijvoorbeeld vruchtwaterverlies. 

 

Voor een thuisbevalling heb je extra nodig:

- 2 emmers met stevige vuilniszakken  (één voor afval, één voor wasgoed)

- 10 hydrofiele luiers

- 2 flanellen doeken of badstof omslagdoeken

- 1 metalen kruik

- ondersteek  (te leen/huur bij thuiszorgwinkel)

- kleding voor de baby, maat 50-56 met 2 mutsjes
   (dit mag klaar zitten in je tas voor naar het ziekenhuis)

 

Het is altijd handig om vanaf 37 weken een tas klaar te hebben staan voor als je naar het ziekenhuis gaat, doe dit ook als je van plan bent om thuis te bevallen. De volgende spullen heb je nodig:

 

- zwangerschapskaart van de Zuiderzee

- legitimatie

- 2 nachthemden

- schoon ondergoed

- dikke sokken

- toiletartikelen

- slippers voor onder de douche

- 2 setjes kleding voor de baby maat 50-56

- 2 mutsjes voor de baby

- autostoeltje, bv maxocosi + jasje/deken

- fototoestel/camera (let op batterijen)

- wat eten en drinken voor je partner

- thermometer voor de baby

 

Kraamverband, luiers en billendoekjes hoef je niet mee te nemen naar het ziekenhuis.

 

 

 

 

 

 

hartje-wit-blauw

menu Deze maatwerk website wordt onderhouden met de Websitemachine